22.11.16

Volta per la Plana del Rosselló: de Perpinyà a la Platja de Canet i tornada per Santa Maria i Bompàs

Ruta circular molt recomanable que combina camins rurals i carrils bici entre camps i vinyes, castells, pobles bucòlics o elements naturals com l'estany de Canet o el riu Tet. El Canigó sovint nevat i les Alberes que entren el mar acaben de configurar un paisatge divers.

Perpinyà i el Canigó des del Castell Rosselló
Itinerari: Perpinyà (El Castellet) - Castell Rosselló - Canet de Rosselló - Platja de Canet - Estany de Canet - Platja de Canet - Santa Maria de la Mar - Vilallonga de la Salanca - Bompàs - Perpinyà.

Distància i desnivell: 43 km i 100 mD+, si comenceu a l'estació i aneu també a les cabanes de pescadors de l'estany de Canet, us sortiran 50 km, si feu algunes de les dreceres proposades escurçareu de 2 a 4 km la ruta. La ruta va ser realitzada amb bicicletes Brompton de 3 velocitats.

Accés: podeu arribar a Perpinyà en tren. El d'alta velocitat triga 1h15 des de Barcelona. També hi ha trens convencionals. L'estació queda a menys de 2 km del punt d'inici, el Castellet.


Descripció:

Sortim del centre de Perpinyà, del Castellet, travessem el Boulevard Wilson i anem cap a l'est vorejant un parc primer pel Cours François Parmarole i després cap al sud-est fent esses per Marie Louis de Lassous. Quan arribem a una avinguda girem a l'esquerra per un carril bici i una rampa que ens acaba portant al lateral d'una carretera. En una rotonda haurem de creuar recte (cap a l'est) pel Chemin des Jardins de Saint-Jacques, és a dir, el camí dels Horts de Sant Jaume, i és que a partir d'aquí abandonem la ciutat i en endinsem en una zona totalment rural sense abandonar el terme municipal de Perpinyà.

Castell Rosselló

Combinem diversos camins (Mas Picas, Trav. Castell Rosselló i Mas Codina) fins al Castell Rosselló. Del castell, només en queda la torre d'homenatge, però pugeu-hi perquè les vistes s'ho valen. Teniu una pujada de llambordes o si continueu uns metres més teniu una pujada molt més suau i asfaltada. Des d'aquest mirador, podreu veure Perpinyà, distingir el curs del riu Tet i veure el mar. El Canigó ens acompanyarà tota l'estona! Vegeu la primera foto.

Continuarem cap al sud pel camí de Carlemany i farem una pujada intensa, però curta (l'única de tota la ruta). Travessarem una carretera creuant una rotonda i continuarem en pla i baixada cap al sud i entre vinyes. Travessarem el canal de les Lloberes i un bon tros més avall girarem a l'esquerra pel camí de les Lloberes per entrar al nucli de Mas Llaró. El travessem i continuem pel camí de Mas Llaró cap al Nord i cap l'est, travessem una nova carretera, i continuem entre vinyes pel camí de Mas Duran (una pujadeta curta i una baixada). Travessem una urbanització (Av. Coteaux) i després d'un càmping girem a la dreta per l'Av. Mozart i a la rotonda a l'esquerra a l'Av. Saint Nazaire. Agafem carril bici cap Canet de Rosselló, però aviat l'hem de deixar i hem de continuar per la calçada. Si no teniu previst visitar Canet de Rosselló, llavors és més recomanable continuar pel carril bici - via verda que puja per una rampa i va cap a la dreta.

Canet de Rosselló

Continuem per aquesta avinguda fins a arribar a una rotonda on girem a la dreta cap al centre del poble. Aquí podeu aturar-vos a visitar el centre i després heu de continuar una mica cap al nord i després cap a l'est per trobar el Boulevard de les Bigues que ens durà cap a la Platja de Canet. En aquesta avinguda tenim carril bici, però en algun moment canvia de cantó o desapareix. Veureu els indicadors de l'Eurovelo 8 (foto) que és el camí que usarem a la tornada.
El Canigó des de l'Estany de Canet

Platja de Canet

Continuem cap al mar i en arribar a una rotonda girem a la dreta i seguim el carril bici. Continuem per aquesta avinguda en direcció sud. Se'ns uneix el carril bici que no hem agafat al entrar a Canet. Continuem fins que s'acaba el carril bici i hem de continuar pel voral de la carretera. Aviat veurem l'aigua de l'estany de Canet molt a prop, ens hi podem acostar per un camí de terra (hi ha un petit mirador-pedestal). Al continuar per la carretera, trobarem aviat un carril bici que ens durà fins a trobar la platja i llavors podrem continuar pedalant cap al sud cap al centre de visitants de l'estany (1,5 Km) o bé tornar cap al nord pel passeig marítim (pas subterrani o travesseu la rotonda).
EuroVelo 8 i la nostra ruta, la 2
Tornem pel passeig marítim compartint l'espai amb els vianants. Deixem enrere les vistes de la serra de l'Albera i com s'enfonsa en el mar. La serra més llunyana és el Cap de Creus.

Arribem al Port que no ens deixa continuar i mig per calçada i mig per carril bici agafem el camí de tornada cap a l'interior fins que passem el pont de la carretera D81 on retrobarem el indicadors de la ruta Eurovelo 8.
Travessant la Tet

Cap a Santa Maria la Mar

Travessem el riu Tet per una passarel·la annexa a la carretera i  continuem per un camí asfaltat ben senyalitzat amb les marques "EV8" entre la carretera i camps de cultiu. Travessarem diverses carreteres i arribarem a una rotonda que farem pel carril bici exterior i que serà on deixarem la ruta Eurovelo 8 i girarem a l'esquerra cap al sud-oest i cap al centre de Santa Maria de la Mar. El centre del poble és força agradable i val la pena visitar-lo. Si seguiu el track veureu una possible manera de visitar el centre i continuar la ruta sense trepitjar massa la calçada, sinó, per orientar-vos només cal seguir la mateixa travessia que seguíem, la D12.
Santa Maria de la Mar. Torre del
Rellotge, construïda damunt d'un
dels portals de l'antic castell

Cap a Vilallonga de la Salanca

Seguim per carril bici pel costat de la carretera fins arribar a Vilallonga de la Salanca. Deixem la travessia per visitar la part més cèntrica i després continuem cap a Bompàs compartint calçada un tros. Quan sortim del poble, cal girar a la dreta en un punt per agafar el carril bici que continua paral·lel a la carretera D12.

Cap a Bompàs

Continuem paral·lels a la carretera fins a prop de Bompàs on aquesta gira i arriba a una rotonda. Si volem visitar el poble haurem de creuar la rotonda cap a l'avinguda de la Salanca, altrament, podem continuar per carril bici girant a l'esquerra i seguint la D31.

Bompàs és més gran que la resta de pobles i es nota el seu caràcter més residencial i proper a la capital. Nosaltres vam fer una incursió fins a l'església i vam sortir en direcció sud per les avingudes del Canigó i de Lamans. Després creuant una rotonda, retrobem el carril bici i en la següent rotonda deixem la carretera per continuar pel costat del riu Tet.

Seguim el Tet fins a Perpinyà

Santa Maria de la Mar. Biblioteca i església.
Remuntem el riu cap a Perpinyà per una via verda agradable i allunyada del trànsit. Passem per sota d'un primer pont i continuem per una zona que sembla que acull sovint fires i on ens vam trobar el carril bici tallat. Nosaltres vam vorejar la zona per vorera entre un caos de cotxes i vianants. El següent pont també es pot passar per sota i ho farem per girar 270º i poder creuar el riu pel pont. Tindrem carril bici, però haurem d'anar en compte amb els enllaços que continuen. Girarem a la dreta per la Rue Claude Bernard i retrobarem el camí de l'inici de la ruta i si continuem recte trobarem el Castellet.

Mapa:



Vídeo:



Més informació: