15.10.16

Semàfors per a bicicletes poc clars a Barcelona

En els últims anys, a Barcelona s'han instal·lat semàfors exclusius per a bicicletes en moltes cruïlles dels carrils bici de la ciutat. Aquests semàfors són d'una mida més petita que la resta i per tant menys visibles, i a la vegada, estan situats en pals on hi ha altres semàfors.
El semàfor de bicicleta és pel
gir a la dreta, però no queda clar.
En definitiva, aquest semàfors que haurien de facilitar i prioritzar la circulació de bicicletes no sempre són fàcils d'interpretar i poden donar peu a accidents greus. A continuació repasso algunes casuístiques amb les que m'he anat trobant.

Semàfors que permeten el gir

El problema d'aquests semàfors és que no sempre s'indica prou bé que el semàfor fa referència només al gir. Si el ciclista continua recte enlloc de girar, es pot produir un accident greu. La primera foto de la dreta n'és un exemple (Diputació/Vilamarí).



Semàfors massa allunyats

A vegades, un semàfor a l'altre cantó de la cruïlla t'indica que pots passar, però com que el semàfor és tant petit, és difícil de veure. Suposo que és el que passava en la cruïlla de la segona foto (Ctra. de la Bordeta i carrer Moianès) que encara no acabo d'entendre.

El semàfor de bicicletes està vermell, però
els vianants tenen verd, les bicis en sentit contrari
també tenen verd i cap cotxe pot travessar la cruïlla.

Semàfors que queden amagats

A vegades, el mobiliari urbà o l'arbrat et tapa el semàfor, i a vegades, és possible que el ciclista s'incorpori per davant del semàfor interpretant la cruïlla de forma errònia. Intentaré trobar algunes fotos d'aquest cas!

Semàfors que donen prioritat al ciclista

N'hi ha encara massa pocs, però és la manera de que un ciclista cedeixi el pas als vianants i pugui passar un pas de vianants sense haver d'esperar el verd dels cotxes. També permet que els ciclistes tinguin un verd avançat respecte la resta de vehicles, per exemple per creuar una cruïlla amb més seguretat.

De fet, els semàfors poden ajudar a suplir la manca de senyals verticals que permetin saltar-se els semàfors tradicionals a l'estil francès (per exemple en els girs a la dreta cedint el pas).

Actualització: afegeixo aquest tuit amb un semàfor que pots causar confusió si es circula per Gran Via (vorera-bici cantó de mar) i es gira cap a Calàbria i on els únics semàfors són els que es veuen en aquest vídeo: