4.4.14

Municipis metropolitans desconnectats: Castelldefels

Continuem l'anàlisi de la connectivitat en bicicleta d'alguns municipis metropolitans del Baix Llobregat Sud. Analitzem com podem anar des de Castelldefels als municipis veïns en bicicleta.

Cap a Gavà

Cap al centre de Gavà la connexió més recta és per l'avinguda Constitució (vegeu foto) que després es converteix en carretera (C-245). El carril bici d'aquesta avinguda desapareix i en el tram 1'5 km on es converteix en carretera el voral és justet. A més, en ser un tram interurbà, la normativa obliga a usar el casc, un impediment més.

Cap al barri de la Sentiu de Gavà i cap a Gavà centre també hi podem anar per la carretera de la Sentiu que podem agafar al costat del castell. No té vorals i comença amb una mica de pujada, però en general, té poc trànsit. Un cop a la zona de la Sentiu, hi ha camins forestals paral·lels a la carretera que també podem usar.

Cap a Gavà Mar

Pel litoral el tema està força millor. Els passejos marítims de Castelldefels i Gavà estan connectats. El carril bici del passeig marítim de Castelldefels va ser eliminat pel govern actual, però ara es permet la circulació pel passeig. L'inconvenient és que en algunes franges horàries la presència de vianants és molt alta i que quan no ho és també cal disminuir la velocitat perquè els vianants tendeixen a creuar el passeig en molts punts.

Cap a les Botigues de Sitges

La zona de Port Ginesta és terme municipal de Sitges i és la barriada de les Botigues que  inclou el port i també la urbanització de Ratpenat. Ni la carretera C-245 ni el passeig marítim tenen cap infraestructura ciclista. El passeig marítim al terme de Castelldefels en aquest sector té una prohibició horària per l'ús de la bici i és estret (vegeu foto). Ja en el terme de Sitges, el passeig és estret.


Conclusions

La connexió amb Gavà centre no és fàcil i el tram de carretera interurbana desincentiva molts ciclistes. Caldria, com a primer pas, habilitar i senyalitzar vorals ciclistes i un itinerari ciclista continuat.

Al litoral, el carril bici bidireccional sobre la calçada adossat al passeig que hi havia era una de les millors solucions possibles i caldria haver-lo prolongat fins al terme de Sitges. Caldria recuperar aquell projecte.

Articles relacionats: