24.10.13

Enganxar-se els dits amb el cotxe

Igual que amb moltes altres coses en aquesta crisi econòmica, hi ha gent que s'ha enganxat els dits comprant un cotxe que després no poden pagar o mantenir. De fet, conec casos de molt abans i crec que és un fet cultural que forma part de la nostra cultura del cotxe.

La indústria del cotxe a través de la publicitat directa i a través d'un teixit empresarial molt ampli ha generat una passió pel motor per afavorir les vendes dels seus automòbils. A més, tots els governs han recolzat sempre aquesta indústria i en concret han donat ajudes a la indústria i a la compra de vehicles nous.

Dins d'aquest espiral consumista, molta gent ha volgut aspirar a tenir un cotxe esportiu, de gamma alta, un tot terreny, el d'aquesta marca o el d'aquella que encara té més prestigi, etc. Part d'aquesta gent, s'han trobat amb situacions com aquestes:
  • El manteniment del cotxe és molt car. Uns exemple, és molt car: canviar uns pneumàtics de perfil baix o els d'un tot terreny, les peces i el manteniment oficial d'algunes marques, etc.
  • Han tingut un accident que ha malmès el cotxe i la reparació és molt cara. Si no havien acabat de pagar el cotxe o l'assegurança no els hi cobreix el sinistre el tema es complica molt més.
  • Quan van fer números per comprar el cotxe només van comptar el seu preu i potser es van oblidar alguna de les següents coses: el combustible, l'assegurança, la neteja, els manteniments, les avaries, l'impost de circulació, la ITV, l'aparcament, les condicions del crèdit, etc
Resumint, molta gent va estirar més el braç que la màniga perquè pensava que algunes coses no passarien i el pitjor de tot és que un cop tens un cotxe entres en un cercle viciós sense sortida en que si el fas servir molt, et surt molt car, però si el fas servir poc et continua sortint car perquè els costos fixes són també elevats.