10.5.12

Fent servir el MyTracks al mòbil amb la bici

Segurament un dels programes més habituals per orientar-se, gravar i seguir rutes amb el GPS del mòbil és el MyTracks per mòbils Android. Està desenvolupat per Google i potser per això s'integra molt bé amb la resta de serveis i productes d'aquesta empresa.

Enregistrar una ruta
Primer cal activar el sensor GPS que en alguns casos triga una estona a rebre correctament el senyal. Després enregistrar la ruta és tant fàcil com clicar l'opció "Enregistra una ruta" i clicar a Finalitza quan haguem acabat.

Mentre enregistrem una ruta podem utilitzar la resta d'aplicacions del mòbil.

Afegir punts
Només quan enregistrem una ruta podem també guardar punts que ens interessin. S'enregistra la coordenada, un nom i opcionalment, una descripció.

Seguir rutes
Per a seguir rutes només cal que la triem de la llista de rutes i al activar el GPS veurem la nostra posició respecte al mapa.

Si la ruta està en format GPX o KML la podem guardar a la targeta de memòria del mòbil i després importar-la (carpetes Mytracks/gpx/ o MyTracks/kml). Si està

I si no engego el GPS?
Sense el GPS activat podem continuar mirant les rutes que tenim enregistrades, però no podrem enregistrar-ne ni localitzar la nostra posició.

I si no tinc xarxa?
Amb MyTracks pots enregistrar o seguir rutes sense connexió a la xarxa. Si prèviament hem visualitzat els mapes de la zona que estem mirant, segurament el programa ens els mostrarà.

Altres consideracions
L'ús del GPS incrementa considerablement el consum de bateria. Sempre és interessant deixar prou bateria com per poder fer una trucada d'emergència, especialment si fem una ruta sols.

MyTracks permet compartir les rutes de diverses formes, entre elles, enviar els tracks al teu Google Maps.

Les dades de distància recorreguda són prou exactes, però el desnivell acumulat acostuma a ser erroni.

Els mapes de Google no sempre són molt orientatius o no tenen tots els topònims. Per a veure els mapes topogràfic de l'Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC) utilitzo el programa gvSIG.

Anant en bici de ruta és incòmode consultar el mòbil i seguir tracks. Les pantalles petites del mòbils i la llum del sol són un inconvenient i a més a més molts cops no saps si estàs en el camí correcte fins que no fa uns quants metres que has passat la bifurcació. De totes maneres, tot i la incomoditat, fer servir programes com aquests ajuden molt a orientar-se!

Actualització! Altres apunts posteriors escrits al blog:

1 comentari:

Carles ha dit...

Jo faig servir el Trekbuddy, que també funciona molt bé, el problema és que els mapes se'ls ha de fer un mateix si és que no es troba cap enlloc, de la zona que t'interessi.

http://www.trekbuddy.net/forum/index.php